Categorieën
Overig

10 weken zwanger, en dan?

Er treden veel veranderingen op als je 10 weken zwanger bent. Op 10wekenzwanger.com kun je hier meer over lezen. Voor zowel jongetjes als meisjes geldt dat hun geslachtsorganen zich beginnen te ontwikkelen op zo’n wijze dat duidelijk wordt welk geslacht bij de bevruchting is gekozen. Het is nog niet zichtbaar, hiervoor moet je nog iets langer wachten. Er wordt door de schildklier een belangrijk hormoon aangemaakt wat zal bijdragen aan een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby.

Waar voorheen de dooierzak zorgdroeg voor de voeding van baby, neemt vanaf week 10 de placenta deze taak over. De dooierzak verdwijnt hierna langzaam. De placenta zit vast via de navelstreng en zorgt ervoor dat voedingstoffen de baby kunnen bereiken. Ook haalt het afvalstoffen bij de baby weg.

Als je 10 weken zwanger bent, is de ontwikkeling van de oogleden afgerond. Deze blijven echter nog wel tot ongeveer week 26 dicht. Hoewel de oorschelpen al bijna af zijn in deze periode, moeten ze nog wel verschuiven naar de juiste plek op het hoofd. De onderkaak begint ook te groeien, waardoor er steeds beter een kin zichtbaar wordt. Je kindje wordt bovendien niet langer meer embryo maar foetus genoemd.

Geef een reactie