Categorieën
Gezondheid

Wat zijn koortslippen?


Wat zijn koortslippen?

Een koortslip? Hoe herkent u koortslippen? Bij een koortslip ontstaan doorzichtige, vochthoudende blaasjes. Na enkele dagen barsten de blaasjes open en ontstaan er wondkorstjes en kloofjes. De plekjes hoeven zich niet alleen rond de mond te tonen. Ook de neus, kin en zelfs de schouders is mogelijk. Het wassen van de handen na in contact komen met de blaasjes is belangrijk om besmetting te ontlopen.

Meer weten over koortslippen?

Wat is een koortslip, hoe wordt het veroorzaakt, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Voor wie antwoorden zoekt: Koortslippen.info (de koortslip website) geeft diverse informatie over koortslippen.

Voorkomen van de koortslip

De enige manier om koortslip te voorkomen, is de oorzaken van de koortslippen te reduceren. Koortslip voorkomen door lippenbalsem met zonnefilter te gebruiken, vooral op wintersport en in de zomer. Verder is een goede weerstand aan te raden om een koortslip te voorkomen. Dat betekent: gezond eten, voldoende bewegen en genoeg rust nemen. Gebruik handdoeken en voorwerpen niet samen met een andere persoon.

Behandeling koortslip

Hoe kan een koortslip worden behandeld? Een Herpes besmetting die de koortslip veroorzaakt is niet te genezen wanneer deze eenmaal in het lichaam zit. De duur van de opgetreden koortslip kan wel worden ingekort. De irritatie kan worden verzacht door crèmes en lipsticks. Belangrijk is wel dat het geneesmiddel alleen op de blaasjes of korstjes gebruikt wordt, en niet teveel eromheen. Eventueel uitsmeren kan de besmetting namelijk uitbreiden. Het is slim de wondjes goed schoon te houden, dan genezen ze sneller. Wanneer de blaasjes zijn ingedroogd, kunnen deze worden ingesmeerd met lippenbalsem, vaseline of zinkolie.

Koortslip gevaarlijk

Een combinatie van een volwassene met een koortslip en een baby is erg gevaarlijk. Baby\’s hebben nog een slecht afweersysteem, waardoor zij kans lopen op het krijgen van een hersenvliesontsteking wanneer zij een koortslipinfectie krijgen. Blaasjes op of om de mond, koorts, slecht drinken en sufheid wijzen op een mogelijke besmetting met het Herpes simplexvirus. Om besmetting te voorkomen kunnen koortslipdragers tijdens de koortslip beter niet nauw contact hebben met de baby.

Geef een reactie